Održana konferencija za štampu povodom dana grada Subotice

Održana konferencija za štampu povodom dana grada Subotice

Na pres konferenciji održanoj u madija centru gradske kuće a povodom održavanja manifestacije dana grada Subotice najavljen je bogat osmodnevni program.

Pored člana radne grupe za organizovanje proslave dana grada Jasmine Stevanović, koja je ukratko opisala kako izgleda proslava dana grada počevši od 29. avgusta trkom 4. Subotičkog polumaratona, a potom istakla da 1. septembra sledi već tradicionalno podizanje zastava uz nastup gudačkog orkestra, svečana sednica Skupštine grada, a u bogatom muzičkom programu nastupiće Aco Pejović, Fenje Mikloš i Subotički simfonijski orkestar.

Zamenik Gradonačelnika Imre Kern istakao je da će proslavu dodatno obogatiti vašar gastronomije i rukotvorina koji će već od subote 28. avgusta biti postavljen u centru grada.

Miloš Nikolić umetnički direktor Subotičkog simfonijskog orkestra obećao je gledaocima koncert Latino muzike uz nastup jednog od najboljih svetskih tenora Belu Mavraka.

Diretkor Turističke organizacije Subotice Aleksandar Medaković rekao je da je za ovu proslavu iz gradskog budžeta izdvojeno 6,3 miliona dinara kao i da će turistički info centar raditi produženo kako bi svi posetioci dobili željene informacije na vreme.

U vezi 4. Subotičkog polumaratona svim predstavnicima medija obratio se potpredsednik Sportskog Udruženja Horizont Žika Savin.

S obzirom da je Subotički polumaraton 29.avgusta, ove godine manifestacija Dan Grada Subotice simbolično počinje upravo sa ovom trkom.

  • ­Pre svega zahvalio bih se gradskoj upravi i svim javnim preduzećima koji svojom svesrdnom pomoći učstvuju u organizaciji trke. Maksimalno nam izlaze u susret i veliko hvala zbog toga. Tu su i policija, Hitna pomoć, komunalna policija i Crveni – istakao je Savin.

Ove godine trka je limitirana na 1000 učesnika na polumaratonskoj i 500 učesnika na dečijim trkama Activ Kids Future Run.

  • Na trasi ćemo imati 80 ljudi iz obezbeđenja i oko 120 volontera, imaćemo 10 okrepnih stanica sa jedne i sa druge strane trase, od toga 4 sa muzičkim i zabavnim sadržajima sa tačkama od Hale sportova do Spomenika na Prozivci. Imaćemo 5 stanica Hitne pomoći i njihovo dvoje kola, zatim 2 tehničara na biciklama sa defibrilatorima. Pomaže nam i BK Spartak sa svojih 6 biciklista koji će pratiti prve i poslednje trkače – ističe Žika Savin.

Program počinje dečijim trkama u 8:30h koje traju do 9:30h. Nakon toga se očekuje obraćanje Gradonačelnika Stevana Bakića i Predsednika Skupštine Grada Balinta Pastora. Potom sledi zagrevanje, a onda i glavna trka koja počinje u 10 i traje do 13h.

  • Trasa se nije menjala u mnogome te se i ove godine kreće od start/cilj kapije kod narodnog pozorišta i trči se prema Jadranu. Zatim se iz Đure Đakovića trči do Maksima Gorkog pa prema spomeniku Ivanu Sariću a onda ulicom Cara Dušana prema Gradskoj Biblioteci odakle nastavljaju u Braće Radić. Ovom ulicom se trči skroz do Prozivke gde skreću desno kod bazena Prozivka u ul. Nade Dimić a potom utrčavaju na šetalište kod Gabrić Ćuprije. Trči se ceo krug u parku na Prozivci i vraćaju se istom trasom kroz Braće Radić do Maksima Gorkog gde se skreće desno i trči se do Hemijsko Tehnološke Srednje Škole. Tu je okretanje i povratak do Štrosmajerove kojom se trči u Matka Vukovića levo pa do Trga žrtava fašizma, gde se skreće desno i trči se do ul. Petofi Šandora pa opet desno do Trga Jakaba i Komora, potom se prolazi pored Sinagoge i utrčava se u Aleju Maršala Tita i pravo do Hale Sportova a onda u Dudovu. Nakon celog kruga u Dudovoj Šumi prolazeći pored doma studenata ponovo utrčavaju u Aleju držeći se leve strane, ne bi li stigli do kružnog toga gde skreću levo u Zmaj Jovinu, a potom desno u Đure Đakovića gde se praktično vraćamo na početak. Ovakva dva kruga čine Subotičkki polumaraton, stim što se drugi krug završava ulaskom u cilj iz Đure Đakovića pa Korzom u cilj kod Narodnog Pozorišta. – precizno je objasnio Žika Savin, završivši izlaganje sledećim rečima:

Budimo dobri domaćini kao što su gosti našeg grada do sada i navikli da budemo. Ugostimo ih kako dolikuje, jer ova trka je kako od sportskog tako i od turističkog značaja za naš grad. Dolaze nam iz raznih gradova naše lepe Srbije ali i iz 17 zemalja širom Sveta. Takođe bih iskoristio priliku da pozovem sve ljude dobre volje da izađu na ulice i navijaju za naše trkače jer motivacije nikad nije dosta, a svi znamo šta znači navijač za svakog sportistu.

Ovde se možete detaljno upoznati sa mapom trke.

Izvor: lovalova.rs