Dan Ivana Sarića 27.06.

Naš sugrađanin Ivan Sarić

 

Na današnji dan u Subotici rođen je Ivan Sarić 1876. godine. 

Ivan Sarić jedan je od mnogih poznatih ljudi koje je iznedrila Subotica.

Naravno, prva asocijacija na Ivana Sarića je vazduhoplovstvo, ali podelićemo sa vama i to da je Ivan Sarić bio atlčetičar od rane mladosti, vrsni biciklista, motociklista, vozač na automobilskim trkama, rvač i jedan od osnivača FK Bačka iz Subotice, i u vreme u kome se takmičio uspelo mu je da bude u biciklizmu šampion čak tri zemlje, Ugarske, Austrije i Srbije.

Na tom prvenstvu u Beogradu koje je osvojio u biciklizmu na 1 km i 25 km poveo je subotičke fudbalere koji su na Topčideru demonstrirali igru loptom – fudbal.

Nepunih 7 godina nakon letova braće Rajt, Ivan je kao prvi čovek sa ovih prostora uspešno leteo na avionu sopstvene konstrukcije i izrade Sarić 1.

Svojim avionom, nakon što se uvežbavao i par puta pravio pokušaje poleteo je 16.10.1910. godine sa tadašnjeg Gradskog trkališta a današnjeg subotičkog hipodroma. Prvi Sarićev let ispratilo je preko 7000 subotičana  a Ivan je obišao celo trkalište na visini od 30 metara.

Poznato je da je njegov avion pod oznakom Sarić 1 imao trocilindrični motor od 24 KS, da je bio od drveta, sa lanenim platnom, točkovima od bicikla, žicama od klavira, baštenskom stolicom kao pilotskim sedištem i kacom za mleko koja je imala ulogu rezervoara.

Ivan Sarić je tada imao 34 godine i sa završenom Trgovačkom akademijom, živeo je i radio je kao državni činovnik.

U većini sportova kojima se bavio Ivan je osvajao medalje širom Austrougarske ali i u drugim zemljama a jedan takav automobilski događaj odveo ga je u Pariz gde se odigrao sudbonosni susret sa avionima. Sarić se upoznao sa Bleirom i krišom na licu mesta napravio skicu aviona koja mu je poslužila kao osnov za avion koji je napravio. Inače pošto nije imao sve identične materijale kao što je imao konstruisan francuski avion, Ivan je morao da se snalazi i nalazi druga rešenja, tako je konkretno i uneo novine u vezi sa konstrukcijom krila koje se verovali ili ne i dan danas koriste.

1911. godine Sarić je usavršio svoj avion u model Sarić 2 za koji je konstruisao i motor. A pored aviona i motora konstruisao je elise i jedan helikopter.

Mi subotičani smo veoma ponosni na Ivana Sarića i njegova postignuća. Bio je dobitnik mnogih priznanja i doživeo je duboku starost, preminuvši u Subotici 1966. godine.

Replika njegovog aviona, sa originalnim elisama i drugim delovima na kojoj je i sam radio 1957. godine, nalazi se danas u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu, zajedno sa njegovom prepiskom sa drugim konstruktorima tog vremena, dokumentacijom i mnogim ličnim predmetima.

U našem gradu podignut mu je velelepan spomenik pored koga trčimo u čast sećanju na njega i njegova slobodno možemo reći svetska dostignuća.

Takođe dve značajne institucije u Subotici danas nose njegovo ime, to su Aero klub Ivan Sarić i Tehnička škola Ivan Sarić.

 

Ivan Sarić sportista, avio konstruktor, čovek koji je sebe i svoje znanje posvetio čovečanstvu.

Trči kroz istoriju!

 

Novinarsko-istraživačka sekcija Subotičkog polumaratona

 

 

Izvor:

www.bunjevacka-matica.rs

www.srpskilegat.rs