GROF DRAKULA

BELA LUGOŠI, SUBOTICA, DRAKULA, HOLIVUD

Ne postoji puno ljudi koji znaju da je u Subotici na ‘daskama koje život znače’ svoju holivudsku karijeru započeo legendarni, prvi ekranizovani Grof Drakula, horor ikona 1930-ih i vlasnik holivudske zvezde na stazi slavnih, Bela Lugoši.

Bela Lugoši, rođen u Lugošu, današnja Rumunija, u sedamnaestoj godini dolazi u Suboticu kod svoje majke i sestre Vilme koja se tu udala. Prionuo je odmah na traženje posla i zaposlio se na železnici, ali je imao neverovatno jaku želju da glumi. Njegova sestra Vilma, uspela je da ga ‘ubaci’ u subotičko Narodno pozorište 1901. gde je imao svoj prvi nastup u horu, u opereti. Kako je vreme odmicalo tako je i Bela napredovao, zahvaljujući najviše glumi Šekspirovih likova, njemu celog života omiljenih.

Gluma ga je odvela nakon Subotice, u Segedin i Budimpeštu gde od 1912. godine nastupa u budimpeštanskom Narodnom pozorištu, igrajući Romea, Hamleta, Viljema Tela…, tu ga je zatekao i početak Velikog rata.

U Ameriku je Bela emigrirao 1921. a već nakon 2 godine je debitovao na filmu. Ulogu grofa Drakule na Brodveju dobio je svakako zahvaljujući svojoj pojavi i markantnom liku ali i egzotičnom mađarskom naglasku. Njegov posljednji visokobudžetni film bio je ‘Ebot i Kastelo upoznaju Frankenštajna’ iz 1948. godine.

Njegove uloge su uvek bile zanimljive i značajne ali nikada nisu bile nagrađivane, interesantno je to da je Martin Landau dobio Oskara 1994. tumačeći upravo lik Bele Lugošija zahvaljujući između ostalog i učenju mađarskog akcenta. Osvrnuvši se na dobijenog Oskara tim povodom Martin je rekao: “Ovaj Oskar je došao kao šansa za moj kambek u karijeri ali i  moj poklon za Belu, ovo je njegova poslednja velika uloga koju nikada nije dobio priliku da igra”.

Preminuo je u Los Anđelesu, u Kaliforniji gde je i sahranjen u kostimu Drakule, na zahtev sina i četvrte supruge, mada se verovalo i da to nikada nije bila njegova želja.

Naše je zadovoljstvo upoznati vas sa delićem istorije i sa ljudima koji su obeležili Suboticu i dali joj neku svoju dodatnu vrednost, neki tu, a neki poput Bele Lugošija i daleko preko okeana.

 

 

Izvor:

www.gradsubotica.co.rs

wallpapertag.com

Pripremio Kristifor Bogdanić