TRČANJE I MENTALNO ZDRAVLJE

MENTALNO ZDRAVLJE I BENEFITI DOBIJENI TRČANJEM

Izlazimo na trčanje obično kako bismo radili na svom zdravlju, skinuli višak kilograma, ubrzali se, ali i ponekad napravili višak mesta za omiljenu poslasticu, zar ne? Međutim pitanje za sve vas glasi, da li ste znali, da dok na ovaj način vodite računa o svom telu, vi takođe vodite računa i o svom mentalnom zdravlju?

Čim krenemo sa trčanjem, naše srce počinje da pumpa jače i da potiskuje krv kroz naše telo brže. Naš respiratorni sistem počinje da radi jače i mentalno nas priprema za intenzivno vežbanje. Pošto nastavljamo da trčimo brže a bogami i snažnije, naše telo počinje da otpušta endorfin. Ovi hormoni se u našem organizmu ponašaju stimulišuće i rezultat ovog procesa je svim trkačima dobro poznat ‘onaj’ osećaj zadovoljstva koji osećamo dok trčimo.

Trčanje osim ‘onog’ osećaja zadovoljstva nam zapravo osim njega donosi još niz benefita za naše mentalno zdravlje, neki od njih su i :

  • Upravljanje stresom : trčanje ume da kontroliše stres i da pojača sposobnost našeg tela da se izbori sa postojećem mentalnom tenzijom. Vežbanje takođe povećava koncentraciju hemijsku supstancu koja pomaže da se poboljša reakcija našeg mozga na stres.
  • Vitaminiziranje sunčevim zracima: trčanje napolju na sunčanom danu pomaže našem telu da proizvodi vitamin D koji smanjuje našu sklonost da iskusimo simptome depresije.
  • Prevencija od kognitivnog opadanja: trčanje ne može da izleči Alchajmera na žalost, ali može da pomogne da se pospeši sposobnost mozga da minimalizuje i uspori kognitivno opadanje (usporavanje funkcionisanja mozga), koje počinje kod svake osobe nakon navršenih 45 godina starosti. Vežbajući naročito između 25-45 godine starosti pospešuje se hemijske supstance u mozgu koje utiču na prevenciju od pogoršanja hipokampusa, koji je važan deo mozga za memoriju i učenje.
  • Smirenost: hemijske supstance koje se otpuštaju tokom i nakon trčanja mogu biti od koristi ljudima koji se osećaju uznemireno da zadobiju smirenje. Trčali napolju, na traci, ulici ili planini, samo pomeranje našeg tela je najzdraviji način nošenja sa teškim situacijama.
  • Rast snage mozga: trčanje može da proizvede nove moždane ćelije i poboljša sveukupne performanse mozga. Intenzivnije trčanje povećava nivo neuro-trofno moždanog faktora za koji se veruje da može da pomogne u donošenju odluka, bržem razmišljanju i učenju.
  • Poboljšana efikasnost: trčanje poboljšava motivaciju. Istraživanja pokazuju da su zaposleni koji nalaze vremena za trening na redovnoj bazi produktivniji i imaju više energije nego oni zaposleni koji ne treniraju. Iako je teško uglaviti trening posebno u sredine dana, neki eksperti veruju da je upravo središnji deo dana idealno vreme za trening zbog cirkadijskog ritma tela.
  • Kreativnost: pumpanje srca tokom trčanja pospešuje kreativnost 2 sata nakon treninga. Zvuči mnogo bolje nego gledanje u prazan papir čekajući dea neka ideja padne sa neba na njega. 🙂

 

Zbog svega navedenog, pokrenite svoje noge i osvežite vaše telo i mozak u isto vreme!

 

izvor:

www.cigna.com

Cummings, J, The mental benefits of jogging,
http://running.about.com/od/running101/a/mentalbenefits.htm

Breene, S, 13 mental health benefits of exercise, March 2013,
http://www.huffingtonpost.com/2013/03/27/mental-health-benefits-exercise_n_2956099.html

Ovaj tekst je isključivo informativnog karaktera. On nije medicinski savet. Uvek konsultujte svog doktora za odgovorajući zdravstveni savet i preporuku uključujući i pokretanje novog programa ishrane ili vežbanja.

 

Preveo i prilagodio: Kristifor Bogdanić