Subotički polumaraton 30. avgusta na ulicama našeg grada

IZVOR: subotica.com

Od danas su otvorene prijave za “Trku kroz istoriju”, četvrto izdanje Subotičkog polumaratona, koji će se održati 30. avgusta, a po očekivanjima organizatora na startnoj rampi okupiće se oko 2.000 trkača.

Subotički polumaraton, sportsko-rekreativna manifestacija, sada već sa tradicijom organizacije dugom četiri godine, ove godine će se održati 30. avgusta. Organizacija maratona je i ove godine na leđima Sportskog udruženja “Horizont”, a među partnerima su Grad Subotica i njegova javna preduzeća. U pitanju je ulična “Trka kroz istoriju”, druga po masovnosti u Srbiji, posle čuvenog “Beogradskog maratona”

– Dokaz dobrog rada i napretka je da smo na trećem maratonu imali tri puta više učesnika nego na prvencu i zbog toga Subotica je svrstana u red većih gradova u Srbiji, ali i šire, gde rame uz rame stajemo uz najveće maratone i prisutni smo na atletskoj mapi Srbije i Evrope – rekao je Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice – U dosadašnjim trkama imali smo veliki broj učesnika i puno dobrih rezultata, a siguran sam da će i četvrto izdanje proteći u najboljem redu. Do početka trke desiće se velike promene u samom centru grada i biće to dobra prilika da naš grad prikažemo u još lepšem svetlu.

Narodni poslanik, Balint Pastor, član je SU “Horizont” i organizacionog odbora od prvog dana, ujedno i promoter trke. Učestvuje na maratonima duži niz godina, ali kako kaže onaj najdraži, u Subotici, neće trčati jer je deo organizacije koja se brine da sve protekne u najboljem redu.

– Mi smo tu da uradimo sve što je do nas da pokažemo i promovišemo šta Subotica može da ponudi trkačima koji dolaze iz svih delova Srbije, ali i sve više iz inostranstva. Želimo svima njima da pokažemo kakav lep grad imamo – ističe Balint Pastor – Iz godine u godinu imamo sve veći broj učesnika i to nam pokazuje da smo na pravom putu, i da je odluka da pokrenemo ovu priču bila ispravna. Prošle godine smo imali oko dve stotine trkača iz inostranstva, iz čak 15 država.

Kao i ranijih godina trkači će biti u prilici da biraju dužinu staze, biće tu polumaraton na 21 km, zatim distanca od deset kilometara i takozvana “trka zadovoljstva” na 5 kilometara. Jeidna novina, što se tiče organizacionog dela, je da će početak polumaratona biti označen u 10 časova, a 15 minuta kasnije kreću trkači na 10 i 5 kilometara.

Sportska manifestacija koja promoviše trčanje kao jedan od načina brige o zdravlju, ima ozbiljan turistički potencijal i iz godine u godinu podiže atraktivnost, odnosno interesovanje trkača kako iz Srbije tako i regiona.

– Prošle godine na trkama je učestvovalo oko 1.500 takmičara, na to još treba da dodamo oko pet stotina dece u “Active kids” trkama koje su uvod u glavnu polumaratonsku trku, odnosno dve prateće. Ove godine očekujemo 2.000 učesnika, a prijave su otvorene od danas. Prijave za dečje trke će biti početkom jula. – ističe Kristofor Bogdanić, predsednik Sportskog udruženja “Horizont” – Posebno nas raduje što smo sve više interesantni trkačima iz inostranstva, pre svega Mađari koji su najbrojniji a nazire se i pozitivan trend dolaska trkača iz Hrvatske. Na prošlogodišnjoj trci imali smo 70-godišnjeg učesnika iz Argentine, kao najdalje distance, imali smo veridbu, ali i učešće slepog trkača.

Da sve ovako velika sportska manifestacija održi na visokom nivou pored samih organizatora zaslužni su prijatelji, partneri i sponzori koji iz godine u godinu pomažu organizaciju i svojim doprinosom čine dešavanje još atraktivnijim. Njima su se organizatori posebno zahvalili simboličnim plaketama sa uramljenom medaljom.

Leave comments

Your email is safe with us.