Trčaćeš? BRAVO! Imaš našu podršku, jer TI možeš sve!

Trčaćeš? BRAVO! Imaš našu podršku, jer TI možeš sve!

Odlučili ste se za trčanje? Odmah da vam čestitamo na izboru, jer ćete vrlo uskoro uvideti dobre strane ovog sporta, kako za vaše telo, tako i um. O brojnim benefitima trčanja smo već pisali u prethodnim tekstovima, a u ovom ćemo se, kao i na svakom početku, baviti savetima kako da što bolje trčite, a tu smo i da damo podršku, jer je ona važna da ne odustajete kada vam dođu momenti nesigurnosti. Jer, bude ih u svakom segmentu života, pa što ne bi i u ovom sportskom.

Verovali ili ne, trčanje zaista može da vam promeni život, a mi ćemo pokušati da vam kao početnicima olakšamo prve korake. Na početku savetujemo da prvo puno šetate. Imajte na umu samo pozitivne namere i misli i da za sve treba vreme. Treba da znate da svaki fizički sposoban čovek može da se bavi trčanjem, ali je potrebno da krene polako i postepeno. Svi treneri se slažu da je najbolji način za to program u kojem se kombinuje trčanje i hodanje.

Za početak hodajte pet minuta, onda dodajte trčanje tako da se svaki put ohladite šetnjom. Cilj je da trenirate tri puta nedeljno, sa danom odmora između. Trčite sporijim tempom, onim koji vam omogućava da razgovarate u toku trčanja. Posle nekog vremena, trčite četiri do pet dana nedeljno.

Od prvog dana se prema sebi postavite kao prema trkaču. To znači da treba da odvojite vreme da se pravilno zagrejete, ohladite i istegnete posle treninga. Važno je da znate da dobro zagrevanje mnogo olakšava ceo proces, jer to nije prosto poboljšanje krvotoka koji je važan za rad mišića, već i ubrzavanje nervno-muskulaturnog sistema kojim naš mozak šalje impuls mišićima da se kontrakuju. Pored toga, luče se enzimi koji sagorevaju masti, što pomaže našem aerobnom sistemu da poveća efikasnost vežbanja. Hlađenje, koje je daleko manje kritično, omogućava vašem organizmu da se postepeno iz trkačkog vrati u stanje mirovanja. Nekoliko minuta šetnje je dovoljno vašem srcu da vrati puls u normalu i organizmu da očisti metabolički otpad koji se stvorio tokom napora. Preporuka je da se posle svakog treninga dobro istegnete.

Trkači pretežno imaju strogo definisane staze trčanja. Najbolje rešenje za početnike je da ih jednostavno menjaju. Ono što što treba da znate je da meke površine nisu uvek najbolje, a zemljane staze su uglavnom neravne i mogu da imaju rupe i korenje koje mogu biti opasne. Slobodno menjajte, jedan dan trotoar, sledeći dan kaldrma, pa zemljani put.

Kako je trčanje prirodan pokret i tehnika trčanja bi trebalo da bude prirodna stvar. Da li ste znali da neki od najboljih trkača imaju jako lošu tehniku trčanja? Međutim, to ne znači da ne treba da težite dobroj tehnici na početku bavljenja trčanjem.Tokom trčanja važno je da glavu držite uspravno sa pogledom napred, a brada treba da se nalazi u normalnom položaju. Ramena moraju biti opuštena, jer ćete u suprotnom stvoriti grč mišića, koji će kasnije uzrokovati umor i sporije kretanje. Noge rade ono što im ruke kažu, zato je neophodno da radite rukama na taj način da usmeravate noge pravolinijski, a to znači da njišete rukama napred nazad, a ne ispred tela. Držite laktove pod uglom od 90 stepeni i stisnite pesnice tako da vam prsti blago dodiruju dlanove.

Trčite ispravljenih leđa i izbegavajte savijanje napred, a kukovi treba da su ispravljeni, bez naginjanja napred ili nazad. Stopala treba da budu lagana i hitra, da biste se osećali elastičnim. Skratite korak da bi vam stopala gazila tačno ispod tela, gazite petama do sredine stopala, a onda jače sredinom stopala.

U nekom momentu će vam se sigurno desiti da u društvu sa prijateljem zaboravite na brzinu kojom trčite, pa savetujemo da kontrolišete brzinu i po potrebi usporite. Upozoravamo vas da suviše brzo trčanje, što je klasična početnička greška, najčešće dovodi do povreda i kolapsa.

Kada počinjete da trčite, cilj treba da vam bude dobra zabava. Kada postignete kontinuitet, možete da organizujete dane, tako da trčite pet dana u nedelji ili više. Povećavajte svoje vreme ili daljinu, ali ne više od 10 odsto iz nedelje u nedelju. Dodajte onoliko vremena ili daljine, koliko vam je potrebno da biste poboljšali svoju formu i sačuvali se od povreda.

Možete da vodite i trkački dnevnik, što vam može predstavljati pregled situacija i onih momenata koji su vam prijali ili bi trebalo da izbegavate. Takođe, preporuka je da imate društvo u trčanju, jer to smanjuje izglede da odustanete kada vam je teško. Slušajte muziku tokom trčanja, jer dokazano je da određena vrsta muzike smanjuje utisak umora i čini vas energičnijim, ali savetujemo oprez da muzika ne bude glasna kako biste ostali svesni okoline.

Mi verujemo u vas i znamo da nećete tako lako odustati. Zato vas čekamo da 25. avgusta trčimo kroz istoriju, na ovogodišnjem 7. po redu Subotičkom polumaratonu!