7. Subotički polumaraton počinje 25. avgusta u 8 časova!

7. Subotički polumaraton počinje 25. avgusta u 8 časova!

Osluškujući želje učesnika, organizatori 7. Subotičkog polumaratona odlučili su da ove godine start, iz godine u godinu sve masovnije sportske manifestacije, bude u 8 časova. Iako će tog 25. avgusta biti toplo, takmičari ne moraju da brinu jer će biti povećan broj okrepnih stanica, postaviće se prskalice, a u svakom trenutku na raspolaganju biće i članovi medicinskog tima.

„Što se tiče same trase ništa nismo promenili. Krasi nas epitet najlepše gradske trke u Srbiji, takođe i najmnogoljudnije, imamo uglavnom najlepše medalje i ono što je vrlo bitno, pod ovim „naj” je i najtoplija trka, pa smo iz tog razloga odlučili da ove godine pomerimo početak. Prva trka je bila u 11, pa smo menjali na to da krene u 10, pa na 9, ali oslušnuli smo želje ljudi koji dolaze i hoće da dođu na trku. Negde je i to cilj da što pre završimo trku, ali i iz razloga što se ove godine poklapa završetak Interetno festivala sa održavanjem Subotičkog polumaratona. Ove godine na medalji je Gimnazija „Svetozar Marković”, znamo da je zgrada sagrađena 1899. godine i da spada u stil secesije, tako da je to nešto što obrađujemo kroz polumaraton, a zbog čega naša trka i nosi naziv „Trči kroz istoriju”. Siguran sam da bismo ove godine mogli da probijemo limit, jer očekujemo oko 1.700 trkača”, istakao je Žika Savin, organizator Subotičkog polumaratona.

Rane prijave su još uvek u toku, a trenutno prijavljenih je 630, što je više nego u istom periodu prošle godine, naglasio je Savin, dodajući da je za sada kompletirano oko 250 prijava. Ove godine rane prijave traju do 30. juna, do kada će važiti i prve cene. One za trku od 21 kilometar iznose 3.100 dinara, a od 01. do 31. jula biće skuplje za 400 dinara. Treća i ona najskuplja važiće od 01. do 16. avgusta, kada se prijave zatvaraju, a cena će biti 3.900 dinara. Cena za trku na 10 kilometara je do kraja juna 2.800, do kraja jula 3.200, odnosno do sredine avgusta 3.600 dinara, dok su cene za trku od 5 kilometara 2.500, 2.900 i 3.300 dinara, u zavisnosti od perioda u kojem se takmičar prijavi.

U sklopu 7. Subotičkog polumaratona biće održana i „Active Kids Future Run” za naše najmlađe sugrađane, čiji termin starta će, kako je rekao Čaba Nađ, organizator trke, ove godine biti malo pomeren. „Prethodnih godina smo mi prvi krenuli, pa se nastavio Subotički polumaraton, međutim namera je da ove godine pomerimo start sa tog ranog termina na 10 ili pola 11. Uskoro će krenuti prijave, na isti način kao i prethodnih godina, popunjavanjem jednog online formulara svako može da se prijavi, a postojaće mogućnost prijave i na sam dan takmičenja. Svake godine kada se postavi određeni limit za broj učesnika on se i ostvari i nekako i nadmaši, tako da brojeve ostavljamo za kasnije. Nadamo se da će se nastaviti tendencija sve većeg prijavljivanja učesnika. Skromnih poklona će biti i ove godine, svaki učesnik koji istrči trku dobiće medalju, a mesto održavanja biće na parkingu ispred Gradske kuće”, rekao je Nađ.

Kako bi svi učesnici tokom trajanja Subotičkog polumaratona bili bezbedni, trkači će biti pod budnim okom Službe Hitne medicinske pomoći i volontera Gradske organizacije Crvenog krsta. Imajući u vidu da se na sam dan trke očekuju visoke temperature, Žolt Sendi ispred Hitne pomoći poručio je učesnicima da je potrebno da krenu sa pripremama za polumaraton. „Mi smo napravili jedan sistem po kojem mislim da u ovom momentu najbolje funkcioniše zdravstvena bezbednost svih učesnika. To znači da na različitim punktovima u saradnji sa Gradskom organizacijom Crvenog krsta imamo saradnike u slučaju potrebe da deluju, imamo dva saniteta, jedan će se nalaziti na startu kod trijažnog šatora, a pored toga postojaće mali sanitet koji prati trku i dva tehničara na biciklima. Moram da kažem da se ovo retko viđa na trkama i da je na maksimalnom nivou. Oni koji trče 21 kilometar treba dobro da se pripreme, ali uglavnom veći broj takvih trkača su takoreći profesionalci. Oni koji trče 5 ili 10 kilometara, moramo da budemo svesni da telo može da otkaže i pored najveće želje za trčanjem, tako da poručujem trkačima da je veoma bitno da koriste te okrepne stanice, unose što više tečnosti, izotonika i da se unapred pripreme da će biti veoma toplo”, napomenuo je Sendi.