Nora Trklja: „Trčanje je deo mene kao osobe, to je nešto bez čega i da hoću, ja ne mogu”

Nora Trklja: „Trčanje je deo mene kao osobe, to je nešto bez čega i da hoću, ja ne mogu”

Nastavljamo da vam donosimo priče naših pobednika, koji su ostavili pečat na svaki od prethodnih šest Subotičkih polumaratona.

Nora Trklja, dvostruka pobednica u ženskoj konkurenciji 2. i 5. po redu polumaratona, kaže da je njena priča vezana za trčanje započela na moru, kada je imala oko 19 godina. „Uživala sam u savršenstvu jutarnjih trčanja uz morski vazduh, galebove i jutarnje sunce. Od tada, pa evo do ove moje 35. godine, trčanje je sastavni deo mog života. Nisam nikada ciljano razmišljala o biranju sporta kojim ću se baviti, nekako je došlo spontano, prijalo izuzetno, tako da pre bih rekla da je trčanje izabralo mene.

Nora, koja je inače naša sugrađanka, ističe da trčanje pročisti njene misli, oslobodi je stresa, a vrlo često joj pomogne da donese odluke o nekim važnim pitanjima u životu. „Ukoliko sam uznemirena, trčanje me opusti, ukoliko sam premorena, trčanje mi povrati snagu i energiju. Vreme treninga trčanja je zapravo vreme u kojem sam ja sa sobom na ti, to je moja terapija, porazgovaram sa sobom otvoreno, direktno, rešavam svoje dileme, ili samo filozofiram o životu. Iskreno, ponekada sam komplikovana osoba, pa trčanjem olakšavam život mojim najbližim ljudima, pa sredim sama sa sobom ono što mogu.

Naša sagovornica dodaje da je lepše trčati u društvu, jer mnogo više prija nego da osoba trči sama. „Trčanje mi je donelo prelepa prijateljstva, divna iskustva, putovanja i radujem se svemu što tek sledi. Jedna od najlepših stvari koje mi je trčanje donelo je i to što sam postala deo ASICS FrontRunner tima Srbije, koji je deo ASICS FrontRunner globalnog tima. Naša misija je da promovišemo trčanje, zdrav način života i pozitivan uticaj fizičke aktivnosti na fizičko i mentalno zdravlje. Uživam u toj ulozi i zaista sa zadovoljstvom širim ljubav prema trčanju.

Na pitanje koliko trčanje iziskuje žrtvovanja slobodnog vremena, zarad dobre kondicije i fizičke spremnosti, Nora Trklja ističe da joj ono nikada nije oduzimalo previše vremena. „Koliko neko provede u teretani zarad dobrog fizičkog izgleda, ja provedem na treningu. Važno je trenirati pametno, odnosno imati isplanirane treninge, pogotovo ukoliko se pripremate za neku trku ili trkačku sezonu. Što se tiče žrtvovanja, bilo je situacija da moram da se ograničim na jednu čašu vina prilikom izlaska ili slavlja zarad dobrog rezultata na trci i to mi je najteže padalo. Takođe, događalo se i da se moj trening zbog porodičnih obaveza, svede na trčanje od posla do kuće, ali ko ima volje i želje, uvek nađe vremena i načina. Dodaje da je poslednjih godina, u okviru priprema za neke trke bilo i teških treninga, kada je išla do svojih granica, ali i u trkama, tokom kojih se pitala šta će joj sve to. Međutim, sreća nakon uspešno odrađenih treninga i ponos na postignut rezultat su bili veći od svih iskušenja, tako da su nadmašili sve teške trenutke.

Nora Trklja smatra da je Subotički polumaraton trka sa najlepšom stazom u našoj državi. „Iako sam vrlo subjektivna, jer sam rođena Subotičanka, znam da sam u pravu. Organizacija je prema njenom mišljenju fenomenalna, a ljudi koji su uključeni u priču oko polumaratona su, kako ističe divni, jer rade svoj posao srcem. „Jako mi je drago da je Grad od početka stao iza Subotičkog polumaratona i preponosna sam na moju Suboticu. Srce mi je puno kada vidim stotine zadovoljnih trkača. Svake godine je organizacija sve bolja, a verujem da će i ove godine organizatori nadmašiti sami sebeSubotica je biser Srbije, čist, kulturan grad, sa divnim ljudima, lepom arhitekturom, multietnički grad u kome se različitosti poštuju, tako da je polumaraton izuzetno važan za grad. Pre početka organizovanja polumaratona, znala sam mnogo trkača iz Srbije koji nisu posetili Suboticu nikada. Svi koji su do sada trčali u našem gradu su oduševljeni, kako samom trkom, tako i Suboticom. Kada neko ponese tako pozitivna iskustva, on sledeći put povede svoje prijatelje, porodicu, poseti Suboticu i van same trke, prenosi pozitivna iskustva ljudima iz svoje okoline. Srbija ima veoma veliku trkačku zajednicu, pa je organizacija polumaratona pravi pogodak za dodatni razvoj turizma našeg grada, a termin trke je savršeno odabran, jer je naša Subotica najlepša upravo krajem leta i početkom jeseni.

Svima koji planiraju da učestvuju na Subotičkom polumaratonu, naša sugrađanka poručuje da su odabrali sjajnu trku i da će biti oduševljeni kako organizacijom, tako i medaljom. „S obzirom na to da je trka u letnjem periodu, obavezno uzimajte vodu na svakoj okrepnoj stanici, ponesite sa sobom med ili gel da nadoknadite energiju, ne zabravite osmeh i uživajte na najlepšoj trkačkoj stazi u državi! Najbolja motivacija je pomisao na osećaj prolaska kroz cilj na prelepom trgu isred subotičke Gradske kuće!.