Inspira Grupa – sjajan promoter Subotičkog polumaratona

Inspira Grupa – sjajan promoter Subotičkog polumaratona

“Inspira grupa” je domaća internet kompanija koja razvija liderske sajtove iz oblasti zapošljavanja, automobilizma, nekretnina, e-trgovine i osiguranja. Nastala na samom početku milenijuma, “Inspira grupa“ ove godine beleži 23 godine poslovanja kao jedna od prvih kompanija u internet poslovanju u Srbiji. Danas rukovodi sa 6 biznisa iz oblasti zapošljavanja, automobilizma, nekretnina, osiguranja i e-trgovine, od kojih su neki lideri u svojim digitalnim nišama. Trenutno je u Inspira grupi, u dva grada i na 5 lokacija zaposleno 318 vrednih i kreativnih ljudi. Među prvima su prepoznali važnost i lepotu „Subotičkog polumaratona“ pa su još prve godine ponudili svoju nesebičnu pomoć kako bi se ova manifestacija uspešno održala, a to čine i dan danas.

„Subotica je naš grad. Ovde je rođen Infostud kao preteča ideje o informacijama za studente kroz internet platformu, odatle se posao širio i na druge biznise koji su sada deo Grupe. Širili smo svoje poslovanje na celu zemlju, ali je sedište firme ostalo u Subotici kao i većina zaposlenih. To dovoljno govori o značaju koji ovaj grad ima za nas. Kroz brojne akcije Inspira grupe, ali i kroz organizaciju „IT Subotica 2030“ čiji smo jedan od osnivača, trudimo se da ovaj grad učinimo još boljim mestom za život i rad.“ – poručuje Tanja Ikić, direktorka ljudskih resursa i korporativnih komunikacija u kompaniji „Inspira grupa“.

U duhu vrednosti snage tima, ova kompanija često ohrabruje svoje zaposlene da upravo kroz timbilding igre jačaju zajednički duh i saradnju i budu najbolji promoteri pomenutih vrednosti. „Svake godine imamo tri ili više timbildinga usmerenih na sportska druženja, to su obično maratoni u raznim formama i gradovima, učestvovanja u turnirima košarke, stonog fudbala, kao i seoskim igrama koje često imaju i sportske aktivnosti. Osim standardnih druženja na koje pozivamo zaposlene i uključimo se u organizaciju, imamo dosta inicijativa samih zaposlenih za učešće u sportskim događajima, koja rado podržavamo.“ – poručuje Ikić i dodaje kako je „Subotički polumaraton“ upravo iz tog razloga važno obeležje grada koje treba podržati. Prema njenim rečima, ta podrška ranijih godina nije se ogledala samo u motivisanju ljudi za učešće, već i kroz konkretnu pomoć pri promociji u cilju podsticanja masovnosti učesnika i prepoznatljivosti i van okvira grada.

„Inspira grupa“ beleži već šestu godinu saradnje sa Subotičkim polumaratonom, s tom razlikom da ove godine prvi put učestvuju pod imenom „Inspira grupa“. Možda će to biti razlog i za veći broj broju učesnika trke na 10 km, „Inspira 10“.

Privatna arhiva

Upitana da li smatra da je učešće dece i mladih na Subotičkom polumaratonu značajno i zbog čega, direktorka ljudskih resursa i korporativnih komunikacija u kompaniji „Inspira grupa“, Tanja Ikić kaže da je učešće dece izuzetno važno, pre svega imajući u vidu stilove života mladih i vreme provedeno sedeći ispred ekrana. „Inspira grupa“ gaji među zaposlenima orijentisanost ka zdravom životu i prirodi, pa je u tom pogledu trčanje nezaobilazna aktivnost.

„Naši zaposleni su sjajni promoteri Polumaratona, jer svake godine uz stalnu ekipu koja trči imamo i nove prijave onih koji bi da se okušaju makar rekreativno u trci od 5 km, a godinama unazad imamo takmičare koji osvajaju nagrade. Rekla bih da neki idu iz radoznalosti i želje da testiraju svoje granice, a neki da bi pobedili svoje lične rekorde. Tu su i naše kolege koje su došle da žive u Subotici, pa je dobro što su polumaraton kroz istoriju grada videli kao dobru priliku da upoznaju grad.“ – objašnjava naša sagovcornica.

Prema njenim rečima, trčanje je jedna od aktivnosti koju zaposleni u Inspira grupi braju jer se ona prirodno nametnula kao vrsta druženja zahvaljujući inicijativi zaposlenih. Osim Subotičkog polumaratona, učestvovali su i na korporativnim trkama, a deo timbilding druženja ove godine bio je već tradicionalno i Fruškogorski maraton kao i karting liga i penjanje na Romaniju (via ferrata). Često se deo ekipe organizuje za i Ljubljanski polumaraton, a 2019. je par radnika, u sklopu ekskurzije, istrčalo polumaraton u Sankt Peterburgu.

Privatna arhiva

Trčanje je poslednjih godina postao popularan sport i sve više se širi kao vid rekreacije, a prema mišnjenu Tanje Ikić, postoji više faktora koji su doprineli popularizaciji ovog sporta.

„Meni najvažniji je prilika da se na zdrav način spoji boravak u prirodi i vreme sa sobom ili sa prijateljima, u zavisnosti od toga ko šta preferira. Osim toga, velika je verovatnoća da u svom ormaru imate sve što vam je potrebno da biste krenuli da se bavite ovim sportom. Osim ovih ličnih motiva i olakšavajućih okolnosti, ne treba zanemariti ni velika sponzorstva proizvođača sportske opreme namenjena trkačkim klubovima, kao i podizanje značaja i prepoznatljivosti Beogradskog maratona. Ovo se lančano odrazilo i na druge lokalne organizacije i želju da svoj grad brendiraju i kroz ovakvu vrstu aktivnosti. Podizanju trkačke kulture doprinele su i kompanije kroz svoje aktivnosti, a ne treba zaboraviti ni uticaj društvenih mreža.“ – smatra direktorka ljudskih resursa i korporativnih komunikacija u kompaniji „Inspira grupa“.

Na pitanje da li više podržava trčanje na otvorenom, kroz šumu i grad ili je više za trčanje u teretanama, Ikić kaže da je trčanje na otvorenom najbolja opcija, jer će, ukoliko je ambijent za trčanje inspirativan, ova fizička aktivnost predstavljati pravo uživanje.

„Zato je trčanje kroz grad i njegovu istoriju ono što nas svake godine oduševi na Subotičkom polumaratonu. Isto tako je i Palić fantastično okruženje pa pozive tamo isto tako ne odbijamo. Važno je da podstaknemo ulaganje u lokalne manifestacije koje promovišu trke na otvorenom kao i da zajedno sa lokalnom samoupravom utičemo na poboljšanje infrastrukture za trčanje, da imamo više adekvatnih staza kao i teretana na otvorenom.“ – poručuje Tanja Ikić.

Subotica će naredne godine biti Evropski grad sporta, a predstavnica Inspira grupe smatra da je i Subotički polumaraton sigurno bio jedan od važnih faktora u odlučivanju. Prema njenima rečima, pripreme za ovu manifestaciju dobra su prilika za angažman pojedinaca, udruženja i kompanija na međusobnoj saradnji u cilju unapređenja uslova za održavanje aktivnosti i njenu promociju.

„Drago nam je što ćemo kao Inspira grupa biti deo toga i krovno kao kompanija, a još važnije kroz direktno učešće naših zaposlenih.“ – rekla je Ikić i dodala da sve veći broj manifestacija ukazuje da se klima menja i ide u pravcu veće sportske angažovanosti sugrađana. Tome svedoči uostalom i uspeh Subotičkog polumaratona, ali i Spartakove škole stonog tenisa, zatim vaterpolo i košarkaških klubova na lokalu.

„Subotica vremenom sazreva i razmrdava se i verujemo da će taj trend da se nastavi. Želimo da Subotica mladima bude izbor za studiranje, osnivanje porodice, rad i život. Kroz aktivnosti Inspira grupe, Inspira Hub-a i organizacije IT Subotica 2030 , ali i saradnju sa resornim institucijama kroz privatno-javno partnerstvo želimo podići šanse da mladi ostanu ovde, ali i privući ljude iz drugih gradova da Suboticu uzmu u obzir kao dobro mesto za život i rad. Želimo da Subotica potvrdi svoju poziciju kao grad koji slavi različitosti i pruža pregršt sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja.“ – zaključuje svoje izlaganje Tanja Ikić, direktorka ljudskih resursa i korporativnih komunikacija u kompaniji „Inspira grupa“.