Naočare, slušalice, udobne patike, šorts – SPREMNI STE ZA TRČANJE!

Naočare, slušalice, udobne patike, šorts – SPREMNI STE ZA TRČANJE!

Bilo da se spremate za polumaraton, ili se trčanjem bavite rekreativno, neophodno je da se tokom fizičke aktivnosti osećate opušteno, a tom osećaju u mnogome može da doprinese izbor adekvatne opreme u kojoj ćete provesti vreme tokom trčanja.

Svakako jedan od najvažnijih delova opreme su patike, od kojih će najviše zavisiti udobnost i komfor. Znate da prilikom konstantnog trenja noge o patiku često dolazi do pojave žuljeva, koji ne samo što su bolni, mogu da vam otežaju bavljenje fizičkom aktivnosti. Ono što je zanimljivo je da većina osoba koja nije imala iskustvo u trčanju, smatra da najskuplje patike poznatih brendova pružaju najbolju udobnost i kvalitet, ali da li je baš tako? Najvažnije je da vas patike ne stežu previše, ali ne treba ni da budu labave, a kada govorimo o modelu koji će vam najviše odgovarati, to zavisi od širine stopala. Takođe, treba da znate da ne postoji model patika koji svakome savršeno odgovara, međutim, kada pronađete odgovarajući, sledeće na šta treba da obratite pažnju je njihovo održavanje. Kod izbora modela patika je veoma važno i to da ne budu previše duboke, jer skočni zglob mora biti slobodan, ali ni previše plitke, jer ćete napraviti žuljeve. Đon treba da bude savitljiv i lagan, na prstima da bude tanji, a na peti deblji. Ukoliko ipak imate problem sa odabirom patika, savetujemo vam da se konsultujete sa iskusnijim trkačima, ali budite sigurni da ćete, kada obujete patike, znati da ste izabrali one koje su najbolje za vas.

Drugi, ništa manje važan deo je i odeća za trčanje, a dobra vest je da garderoba ne mora da bude skupa, niti nešto posebna. S obzirom da se 7. Subotički polumaraton održava 25. avgusta, biće vam potrebni šorts i majica. Ali, ukoliko je napolju hladnije, treba da izbegavate da oblačite debele dukseve, jer ćete se brzo zagrejati, a pamučna garderoba upija sav znoj ili kapi kiše, što će vam otežavati kretanje. Najbolje je da garderoba bude od veštačkih materijala ili sintetike koja ne propušta vetar ili kišu, a umesto dukseva obucite šuškavac sa kapuljačom. Ukoliko trčite tokom zime, kapa i rukavice neka vam budu neizostavni, a kada govorimo o čarapama, ni one ne treba da budu pamučne.

Sportski ručni sat je takođe deo opreme, ali nije obavezan. On vam može biti od pomoći, ukoliko želite da izmerite vreme, brzinu, pa čak i puls tokom trčanja. Ukoliko tokom trčanja nosite sat, bolje ćete uočiti svaku promenu, napredak ili pad kondicije, a gledanje na sat i merenje prosečnog vremena za krug će vam pomoći da održavate isti tempo tokom trčanja, što je od velikog značaja kada trčite veću kilometražu. Ne morate kupiti najnoviji i skup model, već možete pronaći sasvim solidne sportske satove po veoma pristupačnim cenama.

Znate da trkači provode dosta vremena na otvorenom, pri čemu su izloženi suncu, pa je neophodno da se zaštite od zračenja. Preporuka je da se koristi krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, koja je vodootporna i štiti od UVA i UVB zraka. Kako biste zaštitili oči, možete staviti kačket na glavu ili sportske naočare za sunce sa UV zaštitom.

Najbolje je kada imate društvo za trčanje, međutim, ako ne možete da pronađete nikog ko bi želeo da vam se pridruži, ili više volite da vežbate sami, iPod sa dobrom muzikom vam može pomoći da razbijete monotoniju, ali budite pažljivi kada koristite iPod ili Mp3, naročito ako trčite gradskim ulicama ili negde gde je ima saobraćaja.