Trčanje na traci ili u prirodi?

Trčanje na traci ili u prirodi?

Sigurni smo da je većina vas razmišljala o ovome, šta je možda zdravije ili delotvornije. A evo šta kažu istraživanja. Dosadašnja ispitivanja su pokazala da se više energije troši kada se trči napolju, upravo zbog toga što usled povećanog otpora koji je uvek jači van zatvorenog prostora, trkači koji trče napolju troše više energije. Oni koji trče na traci ne mogu da trče punom brzinom, jer tempo kojim se trči ne diktira trkač već uređaj, dok je situacija u prirodi drugačija.

Kada trčite napolju vi određujete kada ćete ubrzati, a kada usporiti. Trčeći u prirodnom okruženju i na svežem vazduhu doživljava se pozitivan uticaj, međutim, kod osoba koje imaju zdravstvenih problema i žele trenirati kako bih rešili, poželjnije je da koriste trake za trčanje. Okruženost ljudima probudiće sigurnost i doslednost u borbi protiv bolesti, a mogućnosti koje trake za trčanje pružaju, nasuprot nepromenljivih uslova na otvorenom, biće povoljnije za trkača. Na traci možete promeniti ugao nagiba ili vršiti intervalne promene brzine i tempa po ličnom nahođenju u bilo kom momentu.

Kada se sve uzme u obzir, trčanje napolju je znatno bolje od trčanja na traci. U prirodi vi diktirate tempo trčanja, ali nailazite na drugačije podloge i neravan teren koji i te kako utične na trening i krajnji rezultat, ali uprkos tome je, ukoliko imate izbor, bolje da uvek trčite napolju. Kao i kod drugih aktivnosti, i za trčanje se mogu navesti dobre i loše strane ovog sporta. Međutim, ono što treba da znate je da su pozitivni učinci trčanja višestruko veći, dok se negativni efekti najčešće mogu pripisati  greškama u načinu bavljenja istim.

Kada je reč o povredama, i jedna i druga metoda trčanja mogu da dovedu do povreda koje se uglavnom svode na upalu mišića i tetiva, istegnuća, uganuća zglobova, bolove u kolenima, kožne iritacije, žuljeve na tabanima i probleme sa noktima koji su uzrokovani neodgovarajućom obućom. Veliki broj negativnih uticaja trčanja može se sprečiti izborom odgovarajućih patika, staza za trčanje, pravilnog istezanja i zagrevanja, kao i odgovarajućeg tempa trčanja, dobrim rasporedom treninga i odgovarajućom ishranom i hidratacijom.

Neka vas ovo ne obeshrabri da se prijavite na 7. Subotički polumaraton. Dođite da 25. avgusta zajedno trčimo kroz subotičku istoriju, družimo se, pomeramo sopstvene granice i doprinesemo sportskoj manifestaciji, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika!