Završen je 1. subotički polumaraton

Završen je 1. subotički polumaraton

1.Subotički polumaraton pod nazivom “Trči kroz istoriju” uspešno jezavršen.

Premijeru polumaratonske trke pratili su sjajni vremenskim uslovi kao i raspoloženje u našem gradu. Polumaraton koji je organizovan u okviru proslave Dana Grada otvorila je Timea Horvat, zamenica gradonačelnika.

Ovo je veliki dan za Suboticu. Svi koji ste danas u našem gradu i učestvujete u polumaratonu i trci na 5km ušli ste u istoriju Subotice, dobrodošli!

535 učesnika istrčalo je trku na 5km i polumaratonsku trku na 21km, pre starta glavnih trka svoje trke na 100 i 300 metara pod nazivom “Sva su deca pobednici” istrčali su i mališani, njih 280 ukrasilo je svojim osmesima srce naše Subotice.

Polumaraton je ispratila sjajna organizacija koja je ugostila trkače iz cele Srbije i regiona. Naši gosti bili su trkači iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Francuske, Italije i Norveške.

Ono načega smo ponosni mi kao organizatori jeste i to da su u našem gradu svoj polumaraton a mnogi i prvi istrčali naši sugrađani i to njih preko stotinu. Subotica je još jednom pokazala da je grad sporta, kako profesionalnog tako i rekreativnog.

Trčeći kroz istoriju učesnici 1.Subotičkog polumaratona imali su priliku da vide bogato istorijsko, arhitekturno, kulturno i sportsko nasleđe Subotice. Sve to učinili su trčeći trasom koja je većim delom u hladovini, sa 14 okrepnih stanica,3 DJ-pulta i ljubaznim volonterima koji su brinuli o njihovim potrebama. Svi zajedno poslali smo prekrasnu sliku Subotice, njenog domaćinstva i ljubaznosti u svet.

Promoterka 1.Subotičkog polumaratona bila je košarkašica Nataša Kovačević koja je sve trkače sačekala u cilju i dodelila im medalje.

Prvi kroz cilj na trci od 5 kilometara prošao je 21-godišnji Adrian Malagurski iz Subotice sa vremenom 00:17:50.43, tridesetak sekundi  kasnije trku je završio Igor Đurašević iz Lovčenca (00:18:16.94), dok je treći bio Dejan Španović iz Beograda (00:18:20:68).

Što se tiče polumaratona, odnosno deonice duge 21 kilometar, ubedljiv je bio Ivan Miškeljin bivši prvak Srbije u maratonu (40) iz Beograda sa rezultataom 01:18:43.49. Drugi je bio Jožef Halas iz Kanjiže (01:22:08:00), dok je treći bio Zoran Radičanin iz Beograda.

Oduševljen sam koliko ima zelenila u ovom prelepom gradu. Vrućina je bila, ali upravo to mi je dosta pomoglo da održim svežinu. Zahvalio bih se svim Subotičanima na divnom polumaratonu i mom prijatelju Balintu Pastoru koji me je pozvao. Staza je fenomenalna, mogu da kažem da ovaj polumaraton ima budućnost, verujem da će kroz par godina moći da bude rame uz rame sa mnogim evropskim metropolama, u konkurenciji najboljih uličnih trka

Bile su reči pobednika 1. Subotičkog polumaratona po ulasku u cilj.

Kod žena na trci 5 kilometara pobednica je bila Katarina Pohlod Keti  00:20:55.95 iz Beograda , druga je bila Vesna Vicko Bogešić iz Novog Sada a treće mesto je osvojila Adel Tandi iz Knjiže.

Prva žena na polumaratonu koja je prošla kroz kapiju na Gradskom trgu bila je Nora Sabo iz Budimpešte (01:25:01.99), dok je Nora Trklja, rođena Subotičanka bila druga(01:25:54.50, treća je polumaraton završila Tijana Kabić iz Sombora.

Kompletna trka je protekla u najboljem redu, nije bilo zdravstvenih problema trkača i svi su sa manje ili više uspeha okončali trkačku premijeru u Subotici. Uveče na Trgu Slobode nastavljeno je druženje u sklopu proslave Dana Grada i svi koji su ostali imali su priliku da uživaju i zaokruže jedan divan sportski dan i proslave svoj uspeh na najbolji mogući način.